top of page

Kiezen van de juiste schaats

De kinderen zitten op schaatsles om te leren schaatsen. Ze hoeven niet allemaal Sven Kramer of Irene Wüst te worden, maar het is wel de bedoeling dat ze veel plezier in het schaatsen krijgen, hebben en houden. Dat begint met het schaatsen zonder pijn en koude tenen. De keuze van een schaats is daarom heel belangrijk. 

 

In het eerste jaar zorgen de lage, semi-soft Viking Unlimited schaatsen ervoor dat de kinderen vooral recht op de schaats leren te staan. Hoe lang een kind op deze schaats rijdt, is afhankelijk van zijn of haar ontwikkeling én ambitie niveau. De één heeft daar wat langer tijd voor nodig dan de ander. (Zo mogelijk) liefst zo kort mogelijk (1 jaar), omdat de overstap naar minder comfortabele leren noren groter wordt naarmate ze langer op de unlimited schaatsen.

Want na de unlimited volgt de overstap naar de Lage Noor met zachte leren schoen.
Hier zijn verschillende keuzes in, afhankelijk van de pasvorm, ontwikkeling én de inhoud van de portemonnee van de ouders. 
Hoe hoger de prijs van de schaats, hoe beter de kwaliteit van de ijzers, het leer én de pasvorm van de schoen.

4.jpg
0.jpg

Beginners

 

Voor de beginners stellen wij de lage, semi-soft Viking Unlimited (oude type) schaats verplicht en gebruiken wij niet de Easy-Glider. De voornaamste reden om de Easy-Glider niet te  gebruiken is, dat er in bijna alle gevallen gebruik gemaakt wordt van verkeerde (lees: vooral te slappe) schoenen. Hierdoor leren de kinderen onvoldoende om direct recht op de schaats te gaan staan. 

De voorkeur voor de Viking Unlimited schaats zit in de volgende motivatie:

  • Hoge kwaliteit ijzer, dus goed glijvermogen en minder vaak slijpen.

  • De semi-softboot heeft een open hiel, waardoor er een juiste kniehoek aangenomen kan worden.

  • De schoen geeft goede enkelsteun waardoor het kind sneller rechtop de schaats gaat staan.

  • De schoen geeft de kinderen warme voeten en dat maak het schaatsen op voorhand al een stuk leuker

Natuurlijk kunnen we niet van u verwachten dat u nieuwe schaatsen gaat kopen voor kinderen waarvan de voeten harder groeien dan een de bladeren aan een voorjaarsboom. Derhalve bestaan er een enkele door Jeugdschaatsen Loosdrecht erkende leveranciers van huurschaatsen, te weten Bonnema Schaatssport te Loosdrecht, Mw. Houtman in Kortenhoef en Mijnten Schaats- en Skeelersport te Achterveld. 

Gevorderden

De Viking Unlimited (oude type) zorgt ervoor dat de kinderen al op heel jonge leeftijd recht op de schaatsen leren staan en daarom vrij snel de juiste schaatshouding aannemen. 

Daarna volgt de overstap naar de Lage Noor met zachte leren schoen. Schaatstechniek valt of staat met de houding van het lichaam ten opzichte van de schaats. Belangrijk is de hoek van het onderbeen ten opzichte van de voet (enkelhoek), de kniehoek en de hoek van de romp ten opzichte van de bovenbenen (heuphoek).

Even technisch gesproken: het streven is om de hoek van de enkel tov. het bovenbeen zo klein mogelijk te houden met als doel de stabiliteit van de enkel te vergroten. Een kleine enkelhoek zorgt er voor dat het onderbeen naar voren komt ( de juiste positie onder het lichaam) waardoor automatisch de kniehoek ook goed is. 

Een goede schaatshouding is een voorwaarde om plezieriger te kunnen schaatsen en minder moe te worden. Dit is ons streven als schaatsleiders.

Is een klapschaats toegestaan? Jazeker, kinderen die hier aan toe zijn mogen met klapschaatsen meedoen aan het Jeugdschaatsen. Voorwaarde is wel dat de schaatsleider het advies ondersteunt om op klapschaatsen over te gaan.

Waarom is de harde, hoge Combi-Noor géén goede schaats om goed te leren schaatsen?

De belangrijkste reden is de inflexibele harde schacht van de Combi-Noor. Door hun rechte schacht (zoals een skischoen), vergroten Combi-Noren de hoek van de enkel tov. het bovenbeen en dus de kniehoek en de romphouding. Kortom, je gaat er van rechtop staan. Dat geeft in eerste instantie een gemakkelijker gevoel maar op de langere termijn is het heel erg moeilijk om andere kinderen, die snelheid gaan maken en bochten gaan oefenen, bij te blijven. Dat is zonde van al de moeite die uw kind heeft gedaan om te leren schaatsen. Pootje over hoort toch bij het schaatsen!

Uiteindelijk zal ieder kind op zijn niveau plezier aan schaatsen kunnen hebben. Maar wees geduldig en doorsta de fases met die zachte lage Noor, die minder leuk kunnen zijn omdat het soms pijn doet of niet altijd prettig zit. Sven Kramer heeft ook vaak pijn tijdens zijn trainingen maar kijk eens hoe mooi die kan schaatsen en hoeveel plezier die er in heeft.

 

Blijft natuurlijk wel die gevallen waarin om fysieke redenen een andere schaats gekozen moet worden dan geadviserd wordt. Verder geldt in ieder geval: Dringend advies van de schaatsleiders: laat de Combi-Noren links liggen!

5.jpg
2.jpg
3.jpg
Unknown.jpeg
bottom of page