top of page

Diplomaschaatsen

Aan het einde van het jeugdschaatsseizoen is er elk jaar weer een schaatsproef. We doen dit om jullie te laten zien dat je jezelf elk jaar kunt verbeteren. Voor de jeugdschaatsleiders geeft dit ook de mogelijkheid om jullie het volgende seizoen in te delen in een groep met gelijke sterkte. Wat houdt de schaatsproef in? De schaatsproef bestaat uit 3 onderdelen: 1 de slalomproef; 2 de start- en remproef; 3 de langebaanproef

 

De baan waar de eerste twee proeven worden gehouden wordt gemaakt met oranje plastic "verkeers" pylonen. (De baan wordt meestal van te voren uitgezet. Soms kun je in het ijs de punten zien waar de pylonnen op komen te staan). Bij de start en de finish zijn er twee personen die de tijd opnemen en is er een persoon die de tijd opschrijft.

1.

De slalomproef

Hieronder is de baan die je moet schaatsen  aangegeven. Het is best een afstand, ongeveer  twee keer zo lang als  een normaal baantje tijdens het oefenen. Zoals  je op de tekening ziet is het 45 meter. Als je  gaat rijden vanaf de start moet je goed opletten  dat je gelijk naar links gaat nog voor de eerste  pylon. Doe je dit niet goed, dan kom je verkeerd  uit aan het einde van de baan waar je om de  twee verste pylonen heen moet. Zowel heen als  terug moet je dus goed slalommen om de  pylonen. Bij de finish schrijven we je tijd op. 

slalom.jpg

Schaatsproef: 41 - 48.9 sec

Diploma A: 36 - 40.9 sec

Diploma B: 31 - 35.9 sec

Diploma C: 26 - 30.9 sec

Diploma D: 23 - 25.9 sec

Diploma E: 20 - 22.9 sec

Diploma F: 0 - 19.9 sec

2.

De start- en remproef

Ook deze baan is hieronder getekend. Ook dit is best een grote afstand, net zoals de slalomproef is hij 45 meter heen en dan ook nog 45 meter weer terug. Het is heel belangrijk bij deze proef dat er bij de verste pylon (boven aan de tekening) goed geremd wordt, zodat je er zo vlak mogelijk langs weer terug kunt schaatsen. Ook voor de bocht bij de finish moet weer goed geremd worden.

startrem.jpg

Schaatsproef: 38 - 45.9 sec

Diploma A: 33 - 37.9 sec

Diploma B: 28 - 32.9 sec

Diploma C: 23 - 27.9 sec

Diploma D: 21 - 22.9 sec

Diploma E: 19 - 20.9 sec

Diploma F: 0 - 18.9 sec

3.

De langebaanproef

Dit is de elfstedentocht onder de proeven die je moet doen. We gaan hier zoveel mogelijk rondjes rijden. Tijdens de lessen mocht je vaak al een paar rondjes rijden en heb je vast al goed geoefend. De proef doe je samen met een of meerdere jagermeesters die een lekker tempo schaatsen en hier kun je dan achter aan schaatsen.

3-1.jpg

Schaatsproef: 41 - 48.9 sec

Diploma A: 36 - 40.9 sec

Diploma B: 31 - 35.9 sec

Diploma C: 26 - 30.9 sec

Diploma D: 23 - 25.9 sec

Diploma E: 20 - 22.9 sec

Diploma F: 0 - 19.9 sec

Het diploma

De laatste keer van het schaatsseizoen krijg je ter afsluiting van het schaatsen een diploma. Je begint eerst met een schaatsproef diploma en heb je al een diploma, dan ontvang je meestal een diploma hoger. Heb je toch eenzelfde diploma gehaald, dan heb je toch vaak net iets sneller geschaatst dan het jaar ervoor. We zetten dan bij het diploma een mooie ster, dan kun je toch mooi laten zien dat het weer beter is gegaan. Het jaar erop haal je het diploma dan vast wel. Als je 12 bent en het F- of E-diploma hebt gehaald, kun je in overleg met de technische commissie misschien naar het wedstrijdschaatsen of lekker gaan Toerschaatsen! Heb je nog vragen, vraag het dan aan je jeugdschaatsleider.

Veel plezier en natuurlijk veel succes!

6.jpg
bottom of page